2013. július 27., szombat

olyan gyanús ez a gyerek...

Sokszor kérdezik tőlünk, hogy miből lehet felismerni, ha egy gyermek autista? Ennek az eldöntése mindenképp olyan vizsgálatot igényel, melynek során autizmushoz értő szakember/szakemberek térképezik fel a gyermek képességeit, viselkedését. Hazánkban több autizmus diagnosztikai központ is létezik, melyek elérhetősége megtalálható az AOSZ honlapján.

Mikor érdemes felkeresni valamelyik diagnosztikai központot? 

Amennyiben felmerült a gyanú, hogy gyermekünk eltérő viselkedésének hátterében autizmus állhat mindenképp ajánljuk, hogy kérjenek időpontot egy vizsgálatra. Ez azért különösen fontos, mert minél korábban kezdődhet meg a speciális fejlesztés a diagnózis alapján, annál hatékonyabb lesz a gyermekünk számára törtnő segítségnyújtás. Bár az autizmus a tudomány mai állása alapján nem gyógyítható, a megfelelő, célzott fejlesztés a gyermek állapotán sokat javíthat, mely az egész család számára könnyebbé teszi a mindennapi életet.

Mik az autizmus jellemző tünetei?

Az autizmus olyan állapot, melyet a szociális és kommunikációs készségek sérülése, valamint a rugalmatlan gondolkodás jellemez. A leggyakoribb tüneteket nagyon jól összefoglalja az a plakát, mely letölthető az AOSZ honlapjáról:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése