2011. december 15., csütörtök

ajándékot autistának

Karácsony közeledtével időszerű lehet a kérdés, mit kapjon az autista gyerkőc ajándékba. Úgy gondolom elsősorban ő is gyerek ezért szeretetre és odafigyelésre van szüksége. Tudom, ez banálisan hangzik és nem biztos, hogy egy auti esetében ugyanazt jelenti, mint egy átlagos gyereknél.
Azt hiszem azoknál a gyerekeknél könnyebb dolgunk lehet, akik el tudják mondani, vagy meg tudják mutatni, hogy mi érdekli őket. Náluk is előfordulhat, hogy nem szeretik a meglepetéseket. Több autista gyerekről hallottam, hogy jobban örül, ha tudja mit rejt a díszcsomagolás. Családonként változó, hogy katalógusból választja ki az ajándékát, vagy együtt veszi meg a család és csomagolja be. A gyakorlat azt mutatja, hogy a csomag bontását a gyerkőc türelmesen kivárja és szenteste együtt tud örülni a család. Ez olyankor lehet jó megoldás, ha az ismeretlen, meglepetést rejtő csomag félelmet kelt a gyerkőcben.
Azt hiszem vannak gyerekek, akiknél el kell döntenünk, hogy mi is a célunk az ajándékkal. Ha örömet szeretnénk szerezni, akkor azt érdemes adni, ami neki tényleg boldoggá teszi. Legyen az valamilyen bizarr tárgy, vagy olyasmi, amivel nem rendeltetés szerűen játszik. Ebben az esetben számolnunk kell vele, hogy a külvilág megrökönyödését válthatjuk ki.
Olyan gyerekeknél, akik szeretik a logikai játékokat, adja magát a válasz, ebből a körből válaszunk valamit.(ördöglakatot, türelemjátékot stb.) A "közlekedős" gyerekeknek is viszonylag könnyű ajándékot venni.
Nehezebb a dolgunk, ha a gyerkőc nem tudja mutatni minek örül, vagy állapotából fakadóan nem játszik a játékokkal. Azt hiszem kellő odafigyeléssel az ilyen gyerekeknek is lehet örömet szerezni. Saját tapasztalat, hogy a mi kisfiunk szeret mindent, aminek érdekes hangja van, vagy a fényreflexiók szépek rajta, vagy a tapintása fura. Az ilyen dolgokkal nagyon sokáig lefoglalja magát és közben boldog. Szereti nézegetni a könyveket is, noha azok gyorsan tönkremennek a kezében. Idén könyvcsomagot teszünk neki a fa alá és bízunk abban, hogy a könyvek kitartanak egy darabig. Az ő esetében nagyon jó választásnak bizonyult az esőbot és a villogó zselélabda is.
Azt hiszem mindenki maga dönti el, hogy biztosra megy, vagy kísérletezik az ajándékokkal de én mindenkit az "ötletelésre" bíztatok, mert nagyon szomorúnak érzem ha egy gyerek az állapota miatt nem veheti ki a részét az ünnep örömeiből. Vegyük fel bátran az "auti szemüveget" és próbáljunk meg örömet szerezni nekik is. Akinek van kedve, bátran írja meg a saját ötletét, tapasztalatát.

2 megjegyzés:

 1. A kisfiunknál egyértelműen Lego-építő a nyerő.
  Amivel befürödtünk még tavasszal (húsvétkor) az a tojásfőző óra volt, egyszerűen retteg tőle, mert az idő lejártával jelez, ezért lecseréltük egy zselés-folyadékos "homokórára" amit nagyon szeret. Szereti csak nézni is.
  Ahogy a lávalámpát is.
  Gondolkodtam egy olyan lámpán, ami a plafonra vetít csillagokat, fényeket, azzal van valakinek tapasztalata?

  VálaszTörlés
 2. Nálunk a Boribon és Annipanni történetek jöttek be,rajzai egyszerűek, hétköznapi szereplőkkel egy kislány és egy maci kalandjai. Nálunk a különféle DVD-k mindenképp részei az ajándékozásnak, leginkább a kicsit "szájbarágós" ELMO, Thomas, Postás Pat kategória A Mickey egér karácsonya most a tuti kedvenc ,ezt nézi a tesókkal fürdés után.De jó ajándék lehet a puzzle, mesekocka, memory kártyák, gyurma, mágneses rajztábla, vagy mozgásfejlesztő játékok is pl.trambulin, hinta, csúzda,szánkó

  VálaszTörlés